Our Shepherds Hill project is featured in Architecture Today - link . "IBLA has reworked an Edwardian house in Highgate, north London, to create a large family home with a separate self-contained flat on the top floor. The dwelling had previously undergone various alterations, including subdivision into three flats, and was characterised by a series of disconnected staircases that cluttered the plan and obscured daylight."

"The solution was to cutout the floor of one of the flats to open up a proper stairwell, explains the architect. This enabled the circulation space to be joined up across the main dwelling, and light to flood down from a new skylight via a shaft, which ‘tunnels’ through the flat above. A new rear extension unites the previously disconnected living, kitchen and dining areas into large, open, yet clearly defined spaces. Inspired by traditional cupolas, a diamond-shaped lantern crowns the dining space giving a sense of height and grandeur, as well as bringing light deep...

Our Dukes Avenue project is featured in September's Grand Designs Magazine. "A loft extension has been hidden behind the retained brick gable end of the roof of this Victorian home in west London. Inglis Badrashi Loddo designed a shared space for the children leading onto a pair of bedrooms. Lined in painted timber boarding, the loft is part of a major refurbishment that included an expanded basement and small extension"

The article also features an interview with one of our Directors, Kim Loddo -

"Take an eco-friendly approach with this advice from Kim Loddo, director of architect Inglis Badrashi Loddo (ibla.co.uk)

  • Reuse materials where possible. My practice has completed many projects where we kept parts of a roof, or recycled original roof tiles, trusses and floorboards. Carefully assess each element: can it be retained, repaired and adapted? If a complete replacement or redesign is needed then it should be done as sustainably as possible.

  • Choose the best-performing glazing th...

IBLA received an Honourable Mention in The Re-Stock London Housing Competition, part of Bee Breeders’ Affordable Housing competition series. Run in partnership with ARCHHIVE Books and the Bartlett School of Architecture, this competition tasked participants with submitting innovative design proposals for mitigating the affordable housing crisis in London.

It is the second competition focused on this city following the London Affordable Housing Challenge. The 2018 London Housing Strategy, issued by the Greater London Authority, in partnership with Mayor Sadiq Khan, calculated that only 13 percent of new homes given planning permission in 2016 were affordable. It assessed that number had risen to 30 percent after £4.82bn of affordable housing funding was secured for London from the government. Among the key points of the 2018 Strategy was “identifying and bringing forward more land for housing” by surveying the city for large sites to be adapted for housing and mixed-use development. The...

We are featured in Novembers edition of the RIBA Journal in a profile article written by the well known novelist Will Wiles entitled "Big not always best: Inglis Badrashi Loddo on giving house extensions charm". The article begins: "Out to confront assumptions that underpin much architectural work, the London practice feeds its ideas from houses into projects for small developers too. It’s easy to imagine that there’s not much new that can be done with the big house extension – it has become a wearisome cliché, not least for the architects who have to design them. Like many small London firms, Fitzrovia-based Inglis Badrashi Loddo Architects, IBLA, finds that the upwards and rearwards extension of homes for private clients make up a lot of its work. But it has brought to these bread and butter projects the condiments of originality, variety and charm...."

A link to the full article can be found here

IBLA were asked to rework and extend the ground floor the house, built in the mid-90’s, which featured an awkward kitchen/living/dining space which felt disconnected and distinct from the garden.

Into the opened-up rear elevation, a glazed screen and roof was inserted to form the extension, allowing light to flood deep into the space throughout the day, with the glazed roof adding a sense of openness and height within the space. Double doors open out onto the patio for warmer, summer days.

New structure was inserted as high within the floor above as possible, to allow the rear elevation to be opened up completely at ground level, as well as removal of an internal section of wall dividing the dining and living spaces. An area of lowered ceiling was introduced over the living area to define the living area and conceal the new structure. Cutaways animate the ceiling and provide recesses for a blind to the glazing and an LED strip to wash light behind the television.

Full details of the proje...

Our project at Stapleton Hall Road is featured on Architecture Today's website (link): 

"Lined in poplar plywood, a loft extension to a north London terrace house by Inglis Barashi Loddo Architects is intended to create a “treehouse-like feel”, enhanced by the design of the new plywood stair leading up to the space, which hangs from above, “inviting those below to climb up”.

It is the architects’ second project at the house, having remodelled the ground floor five years ago, and adds a new bedroom and shower room to accommodate the needs of a growing family. “From the outset”, says IBLA, “the intention was for the new loft space to be another modern addition; childhood memories of hide-and-seek games in the attic, long sunny afternoons making dens in the trees, and secret spaces with dreamy views over the treetops were imagined as part of the design process”.

The pale plywood lining is reminiscent of wooden toys and has a softness and tactility that makes it ideal for a child’s bedroom, s...

We popped in to our first project on Shepherds Hill during the photoshoot for Shepherds Hill 2 where the final phase of works, the master bathroom, is now finished. The room is a combined bathroom and dressing area and features a steel framed glazed shower screen and freestanding bath.

Full details of the project can be found here

We have just completed the refurbishment and extension of this large Edwardian house in Highgate. Originally consisting of 3 individual non self-contained flats, the house was reconfigured as a large family dwelling occupying the lower floors and a separate flat on the top floor. The works to the lower floors included a new rear extension and the opening up of the existing lower ground floor to form a new living dining and kitchen area. The new rear extension was built in red brick to match the existing house and features a large diamond shaped structurally glazed roof lantern. The existing access was adapted to form a large airy top-lit staircase serving the main house and a separate stair to the top floor flat.  A new 'light shaft' was driven through the top floor to allow natural light into the lower staircase.

Full details of the project can be found here

The AJ Retrofit Awards 2019 finalists have been announced and IBLA are among them. Our project Dukes Avenue has been shortlisted in the House £500K and over category. More details on the project can be found here.

IBLA have won planning and listed building consent to convert part of the former courthouse on North End Road into three new flats. The Courthouse itself was built by H. N. Hanks in 1907-8 in an English Baroque Style. The building ceased use as a Court in 2005 when this function was relocated to more modern premises. The scheme creates a pair of new duplex units in the space of one of the former courtrooms; new internal stairs give access to a lowered basement floor with access to private gardens for each of the flats. The kitchen living room of the third unit occupies the original entrance hall - a dramatic 15m long x 3m top-lit space with its decorative terrazzo floor.  Construction is due to commence in early summer.

This scheme proposes a small 1-bedroom house on the site of a former electricity substation near Queen's Park. From the street one enters a generous private walled garden bounded on 3 sides by a slatted timber walls and on the fourth by the main living space. From there a stair takes you to the basement kitchen and bedroom which open onto a small sunken garden.

This scheme for 4 new build houses on a site in Mill Hill has been submitted for planning. The  5-bed units are arranged as a pair of semi-detached houses and are arranged over 4 floors including a new basement level opening out into a sunken garden. The houses are overlooked to the rear by the University of London Observatory so the top floor bedrooms facing observatory have been designed to look into an enclosed rooftop garden to reduce light overspill.

Work has started at our project in Shepherds Hill, Highgate. The scheme involves converting the existing building, which contained 3 flats, back into a family house. A new rear extension creates a large family space opening onto the garden. The extension is constructed in brick with large glazed openings and a diamond shaped structurally glazed roof lantern.

      

Designed as “one house for life”, this terrace grows with you. A young couple can let the upper floors to pay their mortgage; then occupy the whole house as their family grows; and finally retire back to the ground floor while rent from upstairs funds their pension.

That’s because the three floors in Lifecycle House can be used independently or together. Each level has a bathroom, outside space (in the shape of a courtyard, a balcony or a roof garden) and independent access off the straight stairs that run from front to back — freeing up floor space. Wide pocket doors and full-height windows in almost all rooms add a sense of light and space.

The ground-floor layout, around a courtyard garden, means the houses can be built back to back. This allows for 75 four-bedroom homes per hectare — more than double the density of most new developments. Built on a highly insulated, cross-laminated timber frame, with brick cladding, bronze anodised aluminium windows and groun...

This project is a glazed single-storey rear extension to a Victorian terraced house in Highbury.

Our clients came to us wanting to make better use of the lower ground floor, which suffered from being dark, damp and completely under-utilised. The north-facing rear garden was only accessible through a small doorway off a utility room, and it became immediately apparent that establishing a better connection between the garden and the house would make a huge difference to the quality of the dwelling, as well as giving new life to the basement floor.

We opened up the space by removing the walls of the rear façade, the outrigger, the existing bedrooms and stair; relocated the kitchen from the upper level, and created a glazed infill side-extension to bring light into the middle of the floor plan. The original basement floor had quite varied ceiling heights, so we introduced a new plasterboard soffit across the entire space. This strong and consistent datum, with plywood ‘coffers’ pushed upward...

Older Posts >

Please reload

ibla